Allegheny Uprising The Alamo Angel and the Badman Back to Bataan Big Jake


2012 John Wayne Trivia Contest Correct Answers.



Welcome Pilgrims to the 2012 John Wayne Trivia Contest Correct Answers page.


Question #1 - How many times was John Wayne nominated for an Best Actor Academy Award? Name the films. (2 points)

Answer - The two films are Sands of Iwo Jima (1949) and True Grit (1969). Some answered The Alamo (1960) but John Wayne was not nominated for Best Actor but the film was nominated in the Best Picture category.


Question #2 - As a teen-ager what athlete was John Wayne's hero? (1 point)

Answer - Harold "Red" Grange


Question #3 - What was John Wayne's full birth name? (1 point)

Answer - Marion Robert Morrison, his middle name was soon changed from Robert to Mitchell when his parents decided to name their next son Robert.


Question #4 - What John Wayne movie later came to Broadway as a musical? (1 point)

Answer - Donnybrook! is a musical, with music and lyrics by Johnny Burke and book by Robert E. McEnroe. It is based on the film The Quiet Man (1952). Donnybrook! opened on Broadway at the 46th Street Theatre on May 18, 1961 and closed on July 15, 1961 after 68 performances and 2 previews.


Question #5 - In what film was both John Wayne and Mickey Rooney in the cast? (1 point)

The Life of Jimmy Dolan (1933). The film starred Douglas Fairbanks Jr and Loretta Young, John Wayne appeared as a boxer named Smith and Mickey Rooney was a boy named Freckles. Some entrants stated Words and Music as the film they appeared in but that is incorrect, although they both appeared in a film titled Words and Music. John Wayne appeared in Words and Music (1929) billed as Duke Morrison, Phil and Pete (Wayne) compete for Mary's love and also in a contest for best song written by a college student. Mickey Rooney appeared in Words and Music (1948) as Lorenz Hart in a fictionalized story of the songwriting partnership of Richard Rodgers and Lorenz Hart.


Question #6 - In the film A LADY TAKES A CHANCE (1943) what was the name of the horse of John Wayne's character? (1 point)

Answer - Sammy


Question #7 - CHISUM (1970) starring John Wayne was the favorite movie of which former U.S. President? (1 point)

Answer - Richard Nixon


Question #8 - Name the two former pro football players that appeared in the same John Wayne film and name the film? (3 points)

Answer - Roman Gabriel, Los Angeles Rams (196272)and Philadelphia Eagles (197377). During his years with the Rams, Gabriel co-owned two Volkswagen dealerships in the South Bay area of Los Angeles with teammate Merlin Olsen. Merlin Olsen played professionally (from 1962 to 1976) for the Los Angeles Rams. The John Wayne film that both of these football stars appeared in was The Undefeated (1969).


Question #9 - The Inferno, an exotic nightclub, plays a prominent part in what John Wayne movie? (1 point)

Answer - A Man Betrayed (1941) U.S Title, Citadel of Crime UK Title, and US TV title was Wheel of Fortune.


Question #10 - "I never feel sorry for anything that happens to a woman" was John Wayne's characters philosophy in what 1940s movie? (1 point)

Answer - Tall in the Saddle (1944).


Question #11 - "Out here, due process is a bullet." Name the film that this line is from. (1 point)

Answer - The Green Berets (1968)


Question #12 - Name the actress from GONE WITH THE WIND (1939) that co-starred with John Wayne in three of his 1930s Republic Pictures westerns? (1 point)

Answer - Ann Rutherford, the films were The Oregon Trail, The Lawless Nineties, and The Lonely Trail, all of which were realeased in 1936.


Question #13 - On the advertisements and theatrical trailer for JET PILOT (1957), who received third billing after John Wayne and Janet Leigh? (1 point)

Answer - U.S. Air Force


Question #14 - Name the film in which John Wayne did yeomans work stamping out a cholera epidemic? (1 point)

Answer - The Barbarian and the Geisha (1958). Some entrants submitted In Old California (1942) in which John Wayne battled an epidemic but it was diptheria not cholera.


Question #15 - In the film Rio Grande (1950) what is Sgt Major Quincannon (Victor McLaglen) accused of being by Kathleen Yorke (Maureen O'Hara)? (1 point)

Answer - An arsonist.


Your comments or suggestions are welcome and encouraged.


John Wayne Store


Back to Newt's John Wayne Home